След 14 изключително успешни национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата, Българско дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, организира кампанията Евромеланома 2020. Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможностите за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

Кампанията е стартирана в Белгия през 1999 година и от тогава е разпространена в 29 европейски страни. В България ежегодно участие взимат голям брой доказани дерматолози, които провеждат безплатни прегледи на пациенти със съмнения за злокачествени новообразувания на кожата.

Ние за поредна година взимаме участие в кампанията Евромеланома. Безплатните прегледи в нашия кабинет ще се извършват на 25.06.2020 г.

Рискови фактори за развитие на злокачествени новообразувания на кожата:

1.Фамилност – при наличие на член от семейството, боледувал от такъв тип заболяване, Вашият риск за развитие е по-висок.

2. Работна среда – работна среда свързана с продължителна експозиция на УВ лъчи или различни видове химични субстанции повишават риска от развитие на малигнени кожни заболявания.

3. Тютюнопушене

4. Тон на кожата – хората с по-светла кожа са по-предразположени, поради по-ниските нива на меланин, който има протективна роля срещу УВ лъчите.

5. Имуносупресивни заболявания

6. Рискът от развитие на малигнени кожни заболявания се увеличава с възрастта

Как да се предпазим?

От огромно значение, особено ако спадате в някоя от рисковите групи е ежедневната употреба на качествена слънцезащита. Голяма част от злокачествените кожни тумори се предизвикват от продължително излагане на силна слънчева светлина. Важно е да се избягва престоя на плаж в най-топлите часове от денонощието – 12-15 часа.

Кога да потърсим дерматолог?

При появата на нови бенки или пигментни петна, които нарастват на големина, променят вида си, секретират. При хората с висок риск е препоръчително провеждане на контролни прегледи на 6 месеца. От изключително важно значение е навременната диагностика и лечение.