Много често пациентите не обръщат внимание на първите признаци на стареенето и смятат, че всякакъв вид анти-ейдж терапии са важни в по-късен етап от живота. Всъщност, има дребни неща, които могат да бъдат направени, за да превентират преждевременното остаряване и да смекчат този процес.

    1.  Добра хигиена на лицето

Ежедневното почистване на лицето с подходящи  продукти е първа и много важна стъпка за добре изглеждаща кожа. Винаги отстранявайте грима си преди лягане. Ако пропуснете тази стъпка, порите се запушват и това води до раздразнение и появата на възпалителни лезии. Отделянето  на време за почистване, хидратиране и грижа за кожата, ще ви се отплати с по-млада, по-здрава и по-свежа кожа.

    2. Използването на добра слънцезащита

Ултравиолетовата светлина може да има своите добри ползи, но при продължителното излагане на нея без протекция тя оказва негативно влияние върху нашата кожа. UV лъчите разрушават колагена и еластина, което води до отпускане и поява на бръчки  по  кожата, появата на пигментни петна, разширяване на капиляри. Повишава се и нивото на продуцираните свободни радикали, които пък забързват процеса на стареене и водят до появата на различни видове новообразувания. Не случайно всеки дерматолог препоръчва ежедневната употреба на слънцезащита. 

     3. Консултирайте се с дерматолог по повод появата на пигментни петна

В началото на 30-те години кожата започва да страда от появата на пигментации, които най-често са предизвикани от излагане на слънце. Важно е да знаем че причините може и да са други – пигментациите понякога са проява на различни хормонални проблеми, предизвикани от медикаменти, последствие от различни кожни заболявания и т.н. От изключително важно значение е ранната диагностика и правилното третиране на тези така или иначе упорити проблеми.

       4. Използване на качествена козметика трябва да е рутина

Анти-ейджинг козметиката не е само хиалуронова киселина. Тя е в основата на повечето кремове, тъй като хидратацията на кожата е от изключително значение за това тя да изглежда свежа и сияйна, но всеки тип кожа има нужда от различна козметика. Важно е да се обърне внимание на това от ранна възраст тъй като използването на правилна козметика може да доведе до забавяне на първите признаци на стареене. Използването на кремове съдържащи хиалуронова киселина, антиоксиданти, пептиди и ретинол е много важно, защото те са в основата на образуването на колаген.

        5. Диетата влияе на кожата ни

Въглехидратите, които приемаме с храната се разграждат до глюкоза и фруктоза. При приема на високо въглехидратна храна, тези захари реагират с протеини и произвеждат вредни молекули, наречени „крайни продукти за гликация“ . Те са асоциирани с множество хронични заболявания, но също така крайните продукти от този процес водят до отслабване на колагена и еластина, а това води до отпускане на кожата и появата на бръчки. При консумирането на ниско-гликемични храни ние постигаме едновременно здраво тяло и добре изглеждаща кожа. Красотата отвътре, личи отвън.

       6. Ботулинов токсин (Ботокс)

Най-доброто решение за третиране на мимическите бръчки е ботулиновият токсин. Ботоксът показва най-добри резултати, когато се използва като превенция – т.е. по-добре е да поставим ботокс преди мимическите бръчки да са станали прекалено дълбоки.