Често, когато чуем за пилинг, и по-специално за химичен пилинг, свързваме тази процедура с болка, силен дискомфорт, страх от изгаряне и дори “социална изолация”.
Всъщност, този тип терапии водят до отлични клинични и естетични резултати, като освобождават кожата от несъвършенства и я стимулират да се възстанови по естестен начин.

В съвременната медицина фокусът е поставен върху комфорта на пациента и редуцирането на всякаква болка за него. Вече съществуват продукти, при прилагането на които пациентът изпитва минимален дискомфорт. Лекарят, извършващ процедурата, има реален контрол над случващото се с пациента.

Химичен пилинг – представляват обработване на кожата с цел видимо подобряване на тъканната структура, третирана с външно приложение на различни ексфолиращи разтвори. Резултатите могат да варират от обикновено стимулиране на естествения за кожата ексфолиращ процес до пълно отстраняване на епидермиса и различни части на дермиса.

Химичен пилинг

Различните химични пилинги са предназначени за употреба при разнородни кожни проблеми и въздействат локално или изцяло за реструктурирането и видимото подмладяване на
кожата.

Пилингите предизвикват химична ексфолиация, чиято дълбочина зависи от използваната киселина, нейната концентрация, начина на приложение и състоянието на кожата на пациента. Различават се регенеративно, оздравяващо или превантивно действие.
Дълбочината на въздействие и начините на апликация са само възможности и не гарантират ефективност и безопасност. Лекарят е единственият, който може да прецени кой медицински продукт да избере и начина му на приложение за всеки един отделен случай.

Химичният пилинг се прилага с цел:

 • предпазване на кожата от увреждане, вследствие на прекомерното
  излагане на UVA/UVB лъчи;
 • заглаждане на повърхностни бръчки;
 • подобряване еластичността на кожата;
 • третиране на кожа при пушачи;
 • третиране на кожа, предразположена към акне и свързаните с това
  белези
 • третиране на пигментации – мелазма, хлоазма, пост-възпалителна
  хиперпигментация;
 • третиране на мазна/суха кожа, ихтиоза (много суха, лющеща се
  кожа), кератози (увеличение на роговия слой на кожата) и др.

Няма възрастови ограничения за извършване на тази манипулация.

Разбира се, не се прави при деца и няма ефект при изключително застаряващи кожи. В последния случай се използват други възможности от естетичната дерматология и пластичната хирургия. Химичният пилинг има много добри резултати при млади пациенти със себорейна кожа, акне, разширени пори. Пазарът на медицинска козметика предлага невероятно добър избор от пилинги с тази насоченост.

Още естетични процедури…