Какво представлява ботулиновия токсин?

Нервнопаралитичното вещество “ботокс”, съдържащо ботулинов невротоксин, напоследък е сред най-популярните средства за третиране на бръчки в козметичната индустрия. От 1992 г. се използва с голям успех за третиране на мимическите бръчки на лицето.
Препоръчително е ботокс да се използва при пациенти над 30-годишна възраст.

Използването на ботокс за естетични корекции е с дългогодишна история. Тъй като бръчките между веждите (глабела) и други се причисляват към т.нар. хиперкинетични лицеви линии, които се образуват следствие на мимическата дейност, те могат да бъдат загладени чрез релаксиране на съответните мускулни влакънца. Това е начинът, по който действат инжекциите с Ботулинов токсин. Те целят да отпуснат определен мускул или група от мускули като по този начин предотвратяват образуването на бръчки в третираната област или прекратяват задълбочаването им, когато вече са се образували.

Ботокс
Какъв е резултатът след поставяне на ботулинов токсин?

Третирането на бръчки с ботокс има доказан и видим резултат и това е причината милиони хора по света да го избират като едно от основните средства за борба с остаряването. Инжектирането в повърхностния слой на кожата я изглажда почти веднага, което придава младежко излъчване. Релаксацията на мускулите след процедура с ботокс е временна, но изключително ефективна и бърза. Ботокс се прилага в случаите, когато трябва да се изгладят мимическите бръчки по лицето и шията, за по-младежки вид и излъчване.

Освен това, ботокс контролира и нежеланото изпотяване по лицето и най-вече по челото. Особено успешно се оказва приложението му за изглаждане на бръчките между веждите, около очите (т. нар. пачи крак), около устните. В състояние е да промени общата визия на лицето като заличи уморения вид.

Самата процедура не е болезнена и се усеща само леко убождане след първата инжекция.
Манипулацията с инжектирането на токсина трае от 5 до 10 минути, като ефектът от нея се проявява след 2-5 дни. Първоначално продължава около 6 месеца, а след повторно третиране времетраенето му се удължава.

Препоръки преди инжектиране на ботокс

Средното време за възстановяване след инжектирането с ботокс е от 24 до 48 часа. Няма ограничение на броя процедури с ботокс. Препоръчително е да не се инжектира токсина на едно и също място, повече от два пъти в годината, затова ви съветваме да предупреждавате лекаря, който ще извършва манипулацията за предишни такива.

Още естетични процедури…